Tudnivalók, szabályzat

1 Felhasználók

1.a) Felhasználó típusok

Több felhasználó típussal is találkozhatunk az oldalon, a sima anonim látogatótól egészen az alkotói státuszban lévő tagig. Típustól függően több, vagy kevesebb feladatot tud elvégezni. Lejjebb megemlítésre kerülnek a felhasználó típusok.

  • Látogató: Ő rendelkezik a legkisebb jogokkal, többnyire csak olvasás, megtekintésre jogosult. Kivétel lehetnek azok az alkotások, ahol az alkotó engedélyezi a látogatók hozzászólását (ehhez egy ideiglenes hozzászóló típusú felhasználót kell létrehoznia). Egy egyszerű regisztrációval, akár egyszerűen a facebook fiókkal, tovább tud lépni a következő szintre, mint Néző és taggá válik.
  • Hozzászóló: Az a látogató, amely aktiválta ideiglenes felhasználóját, hogy véleményt, kritikát írjon egy, vagy több alkotáshoz. A létrehozás nem igényel regisztrációt, se bejelenktezést. A hozzászóló típusú felhasználó magától megszünik 15 perc után.
  • Néző: Tagja a rendszernek és szabadon mozoghat az oldalon írási jogokkal is. Már nem csak az alkotásokhoz tudd hozzászólni, de írhat a fórumba, tölthet föl új hirdetést a bazárba, illetve alkotásonként leadhat egy értékelést, amelyet bármikor módosíthat és használatba veheti a belső üzenőt.
  • Alkotó: Bármelyik Néző egy gombnyomással átléphet alkotói szintre, amellyel további jogokat szerez (profilkép szükséges a továbblépéshez, amely lehet akár egy szimbólum, logó, vagy saját fotó). Innentől már feltöltheti a saját készítésű alkotásait (film, klip) és oszthatja meg a látogatóknak. Továbbá, bővebb adatokat adhat meg filmes aktivitásaival kapcsolatban, kereshet tagokat, vagy találhatják meg más tagok, beállításaitól függően.
  • Alkotó+: A hagyományos alkotó szintre az újonnan alkotóvá válók kerülnek, tehát akik frissen regisztráltak a rendszerbe és átmentek a következő szintre saját kérésére. Nekik, minden új alkotás feltöltésekor, meg kell várniuk egy ellenőrzést, majd rövid időn belül, amennyiben elfogadásra kerül, az alkotás közzé kerül (csak a közzétett alkotások érhetőek el a látogatók számára, amely lehet publikus, vagy rejtett). Az Alkotó+ típusú felhasználó (beszédesebb nyelven megbízható alkotó) közzétételei automatikusan történnek, előellenőrzés nélkül. Minden másban, egyforma jogai vannak, mint a hagyományos alkotó esetén.
1.b) Regisztráció

Amennyiben szeretnéd igénybe venni az oldal szinte összes funkcióit, szükséges taggá válni a rendszernek. Ennek két egyszerű lehetősége van: i) Egy rövid űrlap kitöltésével, ahol csak egy felhasználónevet, e-mail címet és egy jelszót kell megadnod. Ilyen esetben a megadott e-mail címre kiküldésre kerül egy fiók aktiváló levél. ii) Facebook fiókkal egy gombnyomásra. Ezt akkor tudod igénybe venni, ha már rendelkezel aktív facebook fiókkal. Amennyiben már be vagy lépve a facebook rendszerébe az adott böngészőben, akkor csak egy gombnyomás szükséges, egyéb esetben, egy felugró ablakban be kell jelentkezned a facebook fiókodba. Ez az ablak a facebook oldalát nyitja meg (látható a címsorban), ezért az ott beírt bejelentkezési adatok, közvetlenül a facebook felé lesznek elküldve. Az első használat esetén, létrejön egy saját fiók a fuggetlenfilmek.hu oldalon is, amely felhasználónevét egy alkalommal átírhatod. Ebben az esetben, már nem szükséges aktiválni a fiókot. Az ily módon regisztrált fiók a facebook fiók e-mail címét fogja használni. Utólagos jelszó beállítással, hagyományos bejelentkezés is igénybe vehető. Bármikor leválasztható egy már fiókhoz hozzárendelt facebook fiókot, vagy hozzárendelni azt, hiánya esetén.

Ám lehetőség van a két típusú regisztrációt kombinálni is. Erre ugyanúgy két lehetőség van, attól függően, hogy melyik módon hoztad létre a fiókot. Amennyiben klasszikus módon, az űrlap kitöltésével, akkor a profilod adatlapján lehetőséged van facebook fiókot csatolni, illetve, ha facebookkal jelentkeztél be és hoztad létre a fiókodat, akkor lehetőséged van utólag saját bejelentkezési adatokat is megadni. Ilyen esetben, bármelyikkel is jelentkezel be, közösen fogod használni ugyanazt a fiókot. Ajánlott a kombinált megoldás, mert egyrészt kényelmesebb a bejelentkezés, és biztosabb, hogy nem vész el a fiókod (facebook fiók letiltása esetén, elérhetetlenné válna az itteni fiókod is).

Alapértelmezetten egy új fiók Néző szintű. Ezt a szintet azoknak ajánljuk, akik nem készítened saját filmeket, de szeretne hozzászólni alkotásokhoz, pontozni őket, részt venni a fórum beszélgetésekben. Lehetőséged van egyszerűen tovább lépni a következő szintre, a profilod adatlapján, amely csak egy gombnyomás. Alkotóknak kötelező a profilkép.

1.c) Bejelentkezés

Ahogy a regisztráció esetén, itt is két lehetőséged van: 1) Kitöltve a bejelentkezés űrlapját, ahol meg kell adnod a felhasználóneved vagy az e-mail címed, illetve a jelszavadat. 2) A facebook fiókod segítségével, amely akár egy gombnyomás is lehet. Az első bejelentkezéskor egy automatikus regisztráció is létrejön, mely a facebook fiókod által használt email cím kerül felhasználásra. Az ideiglenes felhasználónevet egy alkalommal lehetőség van megváltoztatni. További részletek az 1.b) pontban olvashatóak.

Amennyiben hosszabb ideig nem használod az oldalt, megtörténhet, hogy a rendszer automatikusan kiléptet. Ilyen esetben, újra be kell jelentkezned, ha szeretned megint használni a tagoknak szóló funkciókat. Viszont lehetőséged van bármikor manuálisan is kijelentkezni. Ez főleg akkor érdemes, amennyiben nem otthon, a saját készülékeden használod a rendszert

Fontos: Egyes esetekben, biztonsági okokból, nem használható a facebook bejelentkezés. Ez többnyire akkor, ha a böngésző privát (inkognitó) módban van (például Firefox), de akár egyéb tiltó böngésző kiegészítők is okozhatják.

1.d) Beállítások

A tagok szintjüktől függően, több, vagy kevesebb adatot adhat meg, és kezelhet. Nézők esetén, bejelentkezési adatokat tud szerkeszteni, profilképet adhat meg, illetve pár ki/be kapcsolási lehetőség is van: publikus profil oldal, privát üzenő használata. Alapból mindkét opció be van kapcsolva.

Alkotók esetén, további információkat is megadhat a felhasználó, amely a filmes aktivitásait tartalmazza: Csapatok, saját vagy csapat bemutatkozása, filmes szerepkörök (saját, keres, vállal), város (főleg akkor lehet fontos, ha keres, vagy vállal szerepkört másokkal), honlapok (például youtube csatorna, facebook oldal, hivatalos weboldal, blog, stb).

1.e) Fiók törlése

Ha már nem szeretnél tagja lenni a rendszernek, lehetőséged van törölni a fiókodat, függetlenül, milyen módban regisztráltál (hagyományos, vagy Facebook belépéssel) és milyen szinten van a felhasználód. Ezt a Beállítások oldalon érheted el, a Fiók törlése hivatkozásra kattintva. Miután sikeresen lefutott a fiók törlő, minden aktivitásod, adatod törlődik az oldalról, mely nem visszaállítható. Ha újra szeretnél taggá válni, meg kell ismételned a regisztráció procedúrát. Fontos, hogy a törlés folyamatot ne szakítsd félbe.

2 Alkotások

2.a) Keresés, megtekintés

Ez az egyik főszolgáltatása az oldalnak. Itt tudod kilistázni, az alkotók által feltöltött alkotásokat, külön féle sorrendben, akár szűrők megadásával. Ezt bárkinek elérhető, még tagnak sem kell lennie a rendszernek.

2.b) Értékelés és hozzászólás

A tagok saját szabad véleménye, ízlése szerint értékelhet alkotásokat egy 10-es skálán, illetve leírhatja szavakban is az észrevételeit, kritikáit, érzéseit. Egy alkotást, egy tag, csak egyszer tud értékelni, amennyiben újra megteszi, akkor azzal megváltoztatja előző értékelését. Hozzászólni már többször is lehet, amely lehet egy új hozzászólás, vagy egy meglévőnek a válasza. Értékeléssel szemben, a hozzászólást akár látogatók is megtehetik, regisztráció vagy bejelentkezés nélkül, amennyiben az alkotó ezt engedélyezi. Ugyancsak az alkotó beállításaitól függően (amely eltérő lehet alkotásonként), egy adott hozzászólás megjelenhet egyből, vagy csak előzetes elfogadás után. Az értékelés bármikor módosítható, a hozzászólás viszont csak rövid ideig lehetséges. A módosított hozzászólások történelmét publikusan meg lehet tekinteni, illetve az értékelők teljes listáját is.

2.c) Feltöltés

Feltölteni csak az Alkotó és Alkotó+ szintű tagok tudnak a rendszerbe. Az feltöltő felel a teljes feltöltött anyagért, amelyek adatait a rendszerbe kerülnek, kivétel a videó anyagok, amelyek kizárólag valamelyik videómegosztó oldalon vannak tárolva. Az alkotás saját készítésűnek kell lennie és a nagyközönségnek készül(t) el. Tehát, olyan alkotás nem elfogadott, amelyikben a feltöltő semmilyen szinten nem kötődik az alkotáshoz, vagy erre nem kapott külön engedélyt az alkotótól. Továbbá, olyan alkotások sincsenek elfogadva, amelyek saját célra készültek, mint például a családi videók, téma nélküli instant videók, bohóckodások, buli felvételek, amatőr koncertfelvételek. Tematikailag nem elfogadott a pornó filmek, a sportesemények, meg azok a filmek, amelyek sértőek egy adott emberi csoportra, nemzetre (fiktív filmek esetén, akár elfogadható is lehet).

Sok szeretettel várjuk azokat a saját készítésű alkotásokat, amelyek beillenek a feltöltés űrlapban megtalált kategória egyikébe: Kisjátékfilm, Játékfilm, Dokumentum film, Zenei videoklip, rövid promóciós videók.

Elkészítés időtől függően, várjuk az új alkotásokat, de a régieket is, amelyek még nem lettek feltöltve a rendszerbe. Továbbá, azokat az alkotásokat is várjuk, amelyek még gyártás alatt vannak. Ilyen esetben nem tartalmazza még a teljes alkotás megtekinthetőségét, de tartalmazhatja a film leírását, maximum 3 fotót, illetve egyéb videó anyagokat, mint például filmelőzetes, részlet az alkotásból, vagy werkfilm. Amennyiben a későbbiekben felkerül további videó anyag, az alkotás újra a listázó elejére kerülhet, amennyiben új szintű videó kerül fel. A szintek sorrendben, a következők: előzetes, werkfilm, teljes alkotás.

Fontos: A jobb átláthatóság érdekében, minden alkotást csak egyszer tölts fel! Minden alkotásnak egy adatlapon kell szerepelnie, ahol megtalálható minden információ, média, az adott alkotásról.

Megtekinthetőség szempontból is több kategóriáról beszélhetünk:

  • Teljes alkotás: Ilyen esetben az alkotás megtekinthető teljes hosszában. Ez a legpreferáltabb a nézők számára.
  • Részben megtekinthető: Az alkotás tartalmaz videó anyagot, de a teljes alkotás nem tekinthető meg, mert még nem készült el, vagy mert ingyen publikusan nem elérhető az interneten valamelyik videómegosztón.
  • Promóció: Az alkotás nem tartalmaz mozgókép anyagot. Itt a látogató csak a filmmel kapcsolatos információkat tudja megnézni, akár maximum 3 fotót is, de videó nincs csatolva az adatlaphoz. Olyan esetben várjuk a promóciókat, amikor a film még csak gyártás alatt van, vagy nem elérhető ingyenesen az interneten valamelyik videómegosztón, de az alkotó szeretné megosztani az alkotás létezését.

A film adatbázisban szűrni lehet a lejátszható alkotásokra, ilyen esetben a teljes alkotás, illetve a részben megtekinthető kategóriából kerülnek listázásra az alkotások.

Az alap információkon felül, amelyek kötelezőek, további sok opcionális adatot is meg lehet adni, tetszés szerint. Utólag is módosítható, bővíthető.

Listázási szempontból két típusú alkotás említhető meg: Publikus és Rejtett. A publikus videó elérhető minden felhasználó számára, megjelennek a listázókban, alkotó profil oldalán, és akár az ajánlókban is. A rejtett alkotások nem jelennek meg az oldalon és csak azok számára tekinthető meg, akik megkapták a feltöltőtől az alkotás webcímét.

2.d) Kiemelés

Az alkotásokat két féle kiemeléssel lehet ellátni: Plusz 1 alkotás a listázóban, megjelenés az ajánlóba. Ilyen esetben nagyobb eséllyel találkozhat egy látogató az adott alkotással. A kiemeléseket az oldalon lévő benti pontrendszerében lévő pontokból vehető igénybe.

Fontos: Nincs lehetőség pontok vásárlásra, vagy egyéb fizetési úton kiemelést alkalmazni.

2.e) Eltávolítás

Két féle lehetőség van az alkotás eltávolítására: Az egyik az a hagyományos törlés, amelyet a feltöltő teheti meg a saját általa feltöltött alkotásainak listáján. A másik, egy moderátor által végezhető el, amennyiben az alkotás nem felel meg az oldal szabályzatának. Súlyosságától függően, akár a feltöltő fiókjára is hatással lehet: például leminősítés (Alkotó+ -ról Alkotó -ra), de akár teljes kizárás is. A törölt alkotás adatai rövid ideig még létezőek a rendszerben, de már nem lesznek publikusak, rövid időn belül viszont teljes törlésre kerülnek, egy takarító által.

3 Belső üzenő

A regisztrált felhasználók, tehát a tagok üzenni tudnak egymásnak, amennyiben mindkét fél esetén engedélyezve van a privát üzenetek küldése/fogadása. Ezen felül még másik két típusú üzenettel találkozhat a tag, amelyeket nem lehet kikapcsolni: rendszerüzenetek és hozzászólások ellenőrzése. A rendszerüzenetekbe kerülnek azok az üzenetek, amelyek nem egy másik felhasználó által voltak küldve közvetlenül, hanem amely jelzi, hogy új aktivitás történt valamelyik hozzátartozó adatához. A hozzászólások ellenőrzésébe akkor kerül be új üzenet, amikor egy alkotás hozzászólása nincs automatikusan elfogadva a feltöltő által. Itt el lehet fogadni, vagy utasítani egy hozzászólást. Amennyiben új üzenet érkezik, azt egy kis jelző mutatja, hogy ne keljen ellenőrizni feleslegesen. Az üzenetek automatikus törlésre kerülnek 90 nap után, manuális törlésre nincs lehetőség (csak fiók törlése esetén).

4 Feltöltött információk

Minden feltöltött adatért az adott felhasználó felel, legyen az szöveg, videó, kép, az alkotás egyik főeleme, vagy ahhoz egy hozzászólás. Tartsuk rendbe az oldalt. Az oldalra nem való információk törlésre kerülhetnek.

5 Pontrendszer

5.a) Mi az a FUFI?

A FUFI az a weboldalon használt pontrendszer. Pontokat aktivitással lehet elérni, ez értendő tag aktivitásra, de alkotás aktivitásra is. Az összegyűjtött FUFI-kat, kiemelésre lehet felhasználni.

5.b) Pontok tagoknak

FUFI gyűjtésre a tag fiókja legalább Alkotó szinten kell lennie, mivel az összegyűjtött pontokat alkotások kiemelésére használható fel, tehát egy néző nem is tudna mit kezdeni velük. Gyűjteni különböző aktivitással tud, mint például a bejelentkezés, értékelés, hozzászólások alkotásokhoz. Minden aktivitásnak meg van a saját értéke, és saját napi limitje. Például, ha a bejelentkezésért jár pont, egy adott napi limiten túl, már hiába lép be újra és újra, már nem fog járni pont. A pontok kiosztása mindig napzárta után történik, vagyis nem lesz érzékelhető az aktivitás pillanatában. A profilod adatlapján láthatod mennyi FUFI-val rendelkezel, illetve az alkotás szerkesztőben a kiemelések résznél.

Heti egy alkalommal, péntekenként, minden alkotó kap ajándékba pontokat. Szinttől függően, az Alkotó 10-et, az Alkotó+ pedig 15-öt. Ugyanezen a napon, további pontokat kap az a tag, amely alkotása lesz az új HÉT FILMJE.

5.c) Pontok alkotásoknak

Ahogy a tagok, az alkotások is lehetnek aktívak. Ők akkor számítanak aktívnak, amikor látogatják őket, véleményeznek. Kiemeléssel, megosztással külön féle oldalakon, fórumokon, el tud érni nagyobb aktivitást, így több pontot szerez. Itt is vannak napi korlátozások, a visszaélések elkerülése érdekében. Az összegyűjtött pontok állapítják meg a film adatbázisban, a Népszerűségi sorrendet, értelemszerűen a legtöbb pontot szerzett alkotás kerül a lista tetejére.

5.d) A hét filmje

Péntekenként, a rendszer megnézi melyik az az alkotás, amely a legtöbb FUFI-t gyűjtött az elmúlt 7 napban. A győztes alkotás egy héten át kikerül a weboldal főoldalára, az asztali nézet és a mobilra optimalizált oldalon is. Pár szabály itt is van: csak teljes megtekintésű alkotások nyerhetnek, illetve kétszer egymásután nem lehet ugyanaz az alkotás a Hét filmje.

6 Idővonal

Első sorban a tagok aktivitásait mutatja a film adatbázisban. Itt láthatjuk, ha új alkotás lett közzétéve, vagy ha egy alkotást értékeltek, de a Hét filmje is megemlítésre kerül. Továbbá lehetőség van tagoknak, hogy üzenetet írjanak, például valami közérdekű információt, amit megosztana filmes társaival. Ez lehet csak egy egyszerű szöveg, de tartalmazhat egy webcímet is opcionálisan. Az idővonalra saját frissen kiírt üzeneteit, a tag törölni tudja. Későbbiekben nincs rá lehetőség.

7 Bazár

Egy nagyon egyszerűsített kis piac, ahol a tagok árulhatnak kellékeket, felszerelést, esetleg jelzi szükségletét egy adott kellék iránt. Nem csak tárgyakat lehet itt meghirdetni, hanem akár szolgáltatásokat is. Például: Esküvői videók készítése, reklámfilmek vagy videoklipek készítése, esetleg annak igénylése (kínál vagy keres).

8 Adatkezelési nyilatkozat

A FüggetlenFilmek.hu semmilyen szinten nem továbbít információt harmadik félnek. Minden adat, amely ide feltöltésre kerül, a felhasználó tudomásul veszi, hogy az publikus információ. Kivételt tesz az e-mail cím és a jelszó, ezek privát adatok, amennyiben hagyományos úton regisztrált a rendszerbe (facebook bejelentkezés esetén, a felhasználó nem rendelkezik ilyen információval, hacsak utólag nem adta ezt meg a profil adatlapján).

Az oldal nem használ információ gyűjtésre sütiket.

Az e-mail cím megadása a fiók aktiválására szükséges, illetve az elfelejtett jelszó esetén, arra a címre küldi ki a rendszer az új jelszóhoz való információkat. Beállítástól függően, az Alkotó/Alkotó+ kaphat napi értesítőt, amennyiben új üzenete érkezik. Továbbá, a sima Alkotó felhasználó információt kap, hogy el lett-e fogadva az általa közzétett alkotás. Hírlevelek és egyéb tömeges üzenetek nem várhatóak a rendszertől.

Ha bármilyen kérdés, vagy észrevétel van, írj nekünk bátran, a kapcsolat oldalon lévő e-mail címre, vagy töltsd ki az űrlapot.


Betöltés...